Duvel - flamländskt tema
Som vanligt när vi strålar samman, dryftas de mest skilda spörsmål, alltifrån Stalins födelseort (Gori) till arumänernas utbredning i de sydöstra delarna av Europa. Man kan alltid, efter att ha träffat dessa polyhistorer, gå hem med vissheten om att man lärt sig något nytt. Likt ett belgiskt öl präglas det språkliga uttrycket hos av fyllighet, en fin syrlighet och markerad beska, men alltid med en hjärtlig underton.
Idag var Claes på besök här i Uppsala. Vi bjöd på spenatsoppa och våfflor med hjortronsylt. Det var första gången han träffade Elsa och hon var lite återhållsam gentemot honom. Det kanske var som Claes uttryckte det - "hon är inte van att se så snygga killar!" Hur som helst, det är alltid lika trevligt att träffas!
Den ljusa alen Kwak brukar serveras i ett synnerligen ovanligt utformat glas. Glaset kan liknas ett timglas eller en kvinnas kropp. historien bakom detta var att många av gästgivaren Pauwel Kwaks (ölets upphovsman) gäster var kuskar som passade på att vattna sina hästar samtidigt som passagerarna kunde ta ett glas öl. Ett påbud från Napoleon sade dock att det var förbjudet för kuskar att dricka ihop med sina resenärer. Helt sonika fick kuskarna stanna utanför med sina hästar. Därför utvecklade Pauwel Kwak ett glas som kunde hängas i en klyka på kuskbocken för att ge kuskarna möjligheten att njuta av det goda ölet.
Jag rekommenderar Kwak, artikelnummer 1664 på bolaget.
Häpnas över langobardens kunskap om kwak, men det är ytterligare ett tecken på hans kunskapstörst.
Det var en trevlig kväll, och som bloggaren påpekad så lämnar oftast dessa möten med en känsla av glädje, lugn och tillförsikt.